Του Στέφανου Σταθάκη*

Η τεχνική lipofilling(λιπομεταφοράς) και τα ιατρικά βιοδιασπώμενα νήματα PDO για αποτελέσματα Brazilian lift

Ποια είναι η διαδικασία αυξητικής γλουτών με Lipofilling (αυτομεταμόσχευση;

Η χειρουργική διαδικασία της αυξητικής γλουτών με εμφύτευση λίπους (ή αλλιώς αυτομεταμόσχευση λίπους) γίνεται είτε με τοπική αναισθησία ή με επισκληρίδιο ή γενική αναισθησία. Απαιτείται ελάχιστος χρόνος παραμονής στην κλινική για αποθεραπεία. 

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή, σε πρώτο στάδιο ο γιατρός αποσπά τα λιποκύτταρα με τη βοήθεια της λιποαναρρόφησης. Οι περιοχές που προτιμώνταισυνήθως για την λήψη λίπους είναι η κοιλιά και το έσω μέρος των μηρών. Μόλις ο χειρουργός αποσπάσει τηναπαραίτητη ποσότητα λίπους, ξεκινά η διαδικασίαεπεξεργασίας ώστε να καθαριστεί και να καταστεί ασφαλές για μεταφορά, πράγμα που μπορεί να γίνει είτε με ειδική φυγοκέντρηση ή με διάφορες άλλες μεθόδους διήθησης. Στο τρίτο στάδιο ο πλαστικός εκχύει το λίπος στην περιοχή των γλουτών. Η ποσότητα του λίπους που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από το βαθμό αύξησης που επιθυμούμε, αλλά και από τη δυνατότητα διάτασης του δέρματος.

Ποια τα πλεονεκτήματά της;

Στα βασικά πλεονεκτήματα της μεθόδου συμπεριλαμβάνονται: ότι το λίπος μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε μέρος του γλουτού, γεγονός, που με τα ενθέματα δεν είναι πάντα εφικτό, δεν υπάρχουν εμφανείς τομές, μειώνεται ο πόνος και οι μελανιές μετά την επέμβαση, τέλος ο χρόνος αποθεραπείας είναι σχετικά μικρός. Η πιθανότητα επιπλοκών είναι μειωμένη καθώς το λίπος προέρχεται από τον ίδιο τον οργανισμού και δεν υπάρχει πιθανότητα απόρριψης.

Βιοδιασπώμενα νήματα PDO

Πολλά άτομα, που θέλουν να αυξήσουν τους γλουτούς τους, παράλληλα θέλουν να διορθώσουν και τη χαλάρωση. Εάν ο βαθμός χαλάρωσης είναι μικρός, τότε η αύξηση και μόνο μπορεί να τη βελτιώσει. Σε μέτριο ή μεγάλο βαθμό χαλάρωσης, η αύξηση από μόνη της δεν είναι αρκετή γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιούνται τα βιοδιασπώμενα νήματα PDO.

Τα νήματα PDO είναι στην πραγματικότητα τα χειρουργικά, απορροφήσιμα ράμματα που χρησιμοποιούνται με ασφάλεια εδώ και αρκετά χρόνια στο κλάδο σε επεμβάσεις. Τα νήματα αυτά εισάγονται μέσα στο δέρμα χωρίς να γίνουν τομές με την βοήθεια μίας μακριάς, ιδιαίτερα λεπτής βελόνας. Τοποθετούνται είτε κάθετα είτε οριζόντια στα σημεία που χρειάζονται σύσφιξη, με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένα πλέγμα το οποίο θα ανασηκώσει το δέρμα.

Τα συγκεκριμένα νήματα είναι φτιαγμένα από δύο ουσίες, από το πολυγαλακτικό οξύ και την πολυδιοξανόνη (PDO). Με το πέρασμα του χρόνου, οι ουσίες αυτές υδρολύονται, αφομοιώνονται δηλαδή από τον περιβάλλοντα ιστό της περιοχής στην οποία εισήχθησαν. Το γεγονός αυτό διασφαλίζει πως δεν πρόκειται ποτέ να έχετε μέσα στο δέρμα σας ένα ξένο σώμα.

Τα τελικά αποτελέσματα της συνδυαστικής μεθόδου είναι εντυπωσιακά καθώς δημιουργείται το αποτέλεσμα γνωστό ως Brazilian lift, δηλαδή πλούσιοι σε όγκο και στητοί γλουτοί.

Ο Dr Στέφανος Σταθάκης είναι πλαστικός χειρουργός, Διευθυντής πλαστικής χειρουργικής της Ευρωκλινικής Αθηνών

Share: