Του Λάζαρου Ορφανίδη

Έλσα Σιαπαρέλι (1890-1973) μια από τις πιο ανατρεπτικές σχεδιάστριες του προηγούμενο αιώνα και  σίγουρα ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους οίκους του 2021. Η επιτυχία της ήταν μονόδρομος αφού κατάφερε να εισχωρήσει στους Παριζίανικους κύκλους μόδας φέροντας δημιουργίες χολιγουντιανού επιπέδου με ένα twist σουρεαλισμού. 

Γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1890 στη Ρώμη , από αριστοκρατική οικογένεια. Αφού εργάστηκε για κάποιο διάστημα σε ένα κατάστημα της Νέας Υόρκης, η Σκιαπαρέλι μετακόμισε στο Παρίσι, όπου άρχισε να σχεδιάζει τα δικά της ρούχα. Οι δημιουργίες της και η αίσθηση που είχε για το στυλ διαμόρφωσαν τη μόδα της εποχής, προκαλώντας πολλές φορές κάνοντας ανατρεπτικά look. Ενώ τα ρούχα της έχουν φορέσει κάποιες από τις διασημότερες γυναίκες παγκοσμίως, όπως η Αμερικανίδα ηθοποιός Γκρέντα Γκάρμπο. 

 Η καταγωγή της όπως και ο πρώτος της γάμος την έφεραν σε επαφή με τους μεγαλύτερους ζωγράφους και καλλιτέχνες της εποχής της , και όπως είναι φυσικό είχε εμφανής επιρροές στις δημιουργίες της, ένας από αυτούς ήταν ο SalvadorDali. Ο οποίος πολλές φορές σχεδίαζε υφάσματα για τις δημιουργίες της. Η πρώτη συλλογή της Σκιαπαρέλι, μια σειρά πουλόβερ με σουρεαλιστικές εικόνες προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κόσμου της μόδας, καθώς και του γαλλικού τύπου. Ακολούθησε μια συλλογή μαγιό και ρούχων σκι, καθώς και η διάσημη ζιπ κιλότ της Σκιαπαρέλι η οποία ήταν μια πρώιμη μορφή γυναικείου σορτς. Μετα την μεγάλη αποδοχή που είχε ακολούθησε ο σχεδιασμός βραδινών ρούχων, πολλά εκ των οποίων τα βλέπουμε σε πάνω από 30 ταινίες της εποχής.  Η Σκιαπαρέλι πέθανε στο Παρίσι στις 3 Νοεμβρίου 1973.

 Όλη αυτή η κληρονομιά του συγκεκριμένου οίκοι αποτυπώνεται και στις φετινές δημιουργίες που έχουν κατακλίσει το διαδίκτυο. Φορέματα σε κλασσικές γραμμές , περίτεχνα πατρόν και ακριβά υφάσματα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της τελευταία της κολεξίον. Όμως αυτό που αποτελεί θέμα σχολιασμού και προσοχής είναι τα κοσμήματα και οι χρυσές δημιουργίες που στολίζουν ή συμπληρώνουν τα συγκεκριμένα look. Κοσμήματα σουρεαλιστικά , έντονα , μεγάλα  που πολλές φορές απεικονίζουν μέρη του ανθρωπίνου σώματος . Δημιουργίες που διχάζουν τον κόσμο της μόδας , και έχουν τεράστιες εισπρακτικές επιτυχίες.

 Maison Elsa Schiaparelli   ένας οίκος που συνεχίζει να επηρεάζει την μόδα παγκόσμιος, ένας οίκος που γνωρίζει όσο λίγοι το brand awareness και brand marketing. Ένας οίκος που ανήκει στο πανθέων της παγκόσμιας ιστορίας και την υψηλής ραπτικής ( haute couture). 

 O Λάζαρος Ορφανίδης είναι Fashion Consultant και Visual Merchandizer. Έχει μια σειρά σπουδών πάνω στην ευρύτερη βιομηχανία της μόδας  όπως Management on Luxury Product Bocconi University of Milan και Sustainable fashion Copenhagen Busines School. 

Share: