Η σεξουαλική αποπλάνηση έφηβων αγοριών είναι πιο αποδεκτή από την κοινωνία σε σχέση με την αποπλάνηση έφηβων κοριτσιών καθώς πολλοί άνθρωποι το αντιλαμβάνονται σαν μύηση και σαν θετική σεξουαλική εμπειρία σε αντίθεση με των κοριτσιών που θεωρείται μόνο κακοποίηση.

Η επιστημονική αλήθεια όμως δεν συμπίπτει με την κοινή γνώμη και τα κοινωνικά πρότυπα, απλά, λόγω αυτών των πεποιθήσεων είναι δύσκολο για ένα αγόρι να παραδεχτεί τις αρνητικές επιπτώσεις.

Γιατί μια ενήλικη γυναίκα αναζητά τη σεξουαλική συντροφιά ενός ανήλικου αγοριού;

Οι μελέτες υποστηρίζουν ότι καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει και βλέπει το σώμα της να γερνάει βιώνει βαθιές σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές και επανεξετάζει τις σχέσεις της.

Στις σχέσεις των ενηλίκων είναι δύσκολο να κρατηθεί η σωματική και συναισθηματική κοντινότητα, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επαφής, καθώς οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες έχουν αυξηθεί. Οι γυναίκες που δεν βρίσκονται σε σχέσεις που τις γεμίζουν βιώνουν έντονα συναισθήματα νοσταλγίας για προηγούμενους εραστές, πένθος για χαμένες ευκαιρίες και αναζητά μεγαλύτερη ικανοποίηση.

Η σύναψη σχέσης με ένα αγόρι που βρίσκεται στην εφηβεία είναι μια απόπειρα της ενήλικης γυναίκας να ανακτήσει τα συναισθήματα που βίωνε κατά τη δική της εφηβεία όταν το σώμα της ζούσε μια ορμονική έκρηξη και το κάνει με τo να συσχετιστεί σωματικά με ένα έφηβο αγόρι που ξεχειλίζει με νεαρή ανδροπρέπεια.

Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι συχνά οι γυναίκες που υιοθετούν τέτοιες συμπεριφορές έχουν κοινές εμπειρίες στη εφηβεία τους ή πάσχουν από σχιζοφρένεια ή υπομανία.

Τελικά ποιες είναι οι επιπτώσεις στον ψυχισμό του έφηβου αγοριού από μια τέτοια εμπειρία;

 Η εφηβεία σηματοδοτεί το πέρασμα από την παιδική στην ενήλικη ζωή και περιλαμβάνει αλλαγές και στο σώμα και στη σκέψη.  Ένα αγόρι (όπως αντίστοιχα και ένα κορίτσι) που βρίσκεται στην έναρξη της εφηβείας χρειάζεται χρόνο για να αποδεχτεί αυτές τις αλλαγές ενώ παράλληλα βιώνει έντονη ερωτική διέγερση λόγω τον ορμονών. Η ερωτική διέγερση είναι μια διαδικασία κατά την οποία το παιδί χαλαρώνει τους συναισθηματικούς δεσμούς με τα αρχικά πρόσωπα αγάπης (γονείς) και βιώνει αισθήματα αγάπης και σεξουαλικής διέγερσης σε μια μη-σεξουαλική σχέση. Συχνά, τα έφηβα αγόρια χρησιμοποιούν εικόνες ενήλικων διάσημων γυναικών με σκοπό τη σεξουαλική εκτόνωση και αυτό είναι ασφαλές καθώς έχει ελάχιστες με καθόλου πιθανότητες να πραγματοποιηθεί.

Όμως, η πραγματική σύναψη σχέσης  με μια ενήλικη γυναίκα, σε αυτή την ηλικία, δεν είναι τόσο αθώα καθώς δε δίνει τον απαραίτητο χρόνο στον έφηβο να ανακαλύψει μια υγιή σεξουαλική ταυτότητα. Όλα γίνονται γρήγορα και απότομα και η συνθήκη αυτή διαστρεβλώνει τη σεξουαλική φύση του αγοριού που μέχρι πριν λίγο ήταν ένα αθώο παιδί. Επιπλέον, οι ενήλικες αποτελούν πρόσωπα φροντίδας στο μυαλό του έφηβου και το αγόρι μετέπειτα μπερδεύει τη φροντίδα με τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ένα παιδί που αποκτά μια τέτοια εμπειρία βιώνει αυξημένα επίπεδα ψυχολογικής δυσφορίας  που μπορεί να εκδηλώνεται με ψυχολογικά προβλήματα, κατανάλωση αλκοόλ και συμπεριφορές υψηλού κινδύνου σε σχέση με αγόρια χωρίς τέτοια εμπειρία. Σίγουρα η κατάσταση είναι πιο δύσκολη για τα αγόρια που βιάζονται χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν γίνει στα πλαίσια μιας «σχέσης» δεν εμπεριέχει σημαντική δυσκολία.

Ο λόγος που θεωρείται κακοποίηση είναι γιατί περιλαμβάνει κυριαρχία καθώς μια ενήλικη γυναίκα κατέχει περισσότερη εμπειρία και δύναμη και επιβάλλεται πάνω στο σώμα και τον ψυχισμό του νεαρού έφηβου.

 Οι επιπτώσεις στη ζωή του αγοριού περιλαμβάνουν:

  • Ότι μετά αντιλαμβάνεται αυτό σαν φυσιολογικό και επαναλαμβάνει τη συμπεριφορά,
  • Τείνει να δημιουργεί τεταμένες σχέσεις,
  • αποκτά προβλήματα στη αίσθηση εαυτού και την διαμόρφωση ταυτότητας,
  • αισθάνεται ευάλωτος, ευτελής και αδύναμος,
  • δυσκολεύεται να διαχωρίσει μεταξύ τρυφερότητας και σεξουαλικότητας,
  • δυσκολεύεται να διατηρήσει ξεκάθαρα και  κατάλληλα όρια, προπαντός σε σχέση με το σώμα του,
  • αισθάνεται αδυναμία να απορρίψει μη ηθελημένες πράξεις, όπως ανεπιθύμητες σεξουαλικές πράξεις,
  • έχει δυσκολία να εμπιστευτεί,
  • αποκτά διαστρεβλωμένες απόψεις σχετικά με τη σεξουαλικότητα και τις σεξουαλικές πράξεις.

Η σεξουαλική πράξη μπορεί να είναι πολύ όμορφη και απολαυστική όταν συμβαίνει με την ώριμη και ξεκάθαρη συναίνεση και των δύο εμπλεκόμενων. Ένα παιδί που βρίσκεται σε μια τρυφερή ηλικία δε μπορεί να έχει μια ξεκάθαρη άποψη για το τι θέλει πραγματικά, καθώς ακόμα προσπαθεί να συμβιβαστεί με τις πολλές αλλαγές που του συμβαίνουν κατά την είσοδο του στην εφηβεία. Μια πραγματικότητα  που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση όταν αφορά στην εμπλοκή ενός έφηβου αγοριού με μια ενήλικη γυναίκα είναι ότι επειδή δεν είναι απόλυτα κατακριτέο από την κοινωνία είναι πιο δύσκολο για το παιδί να παραδεχτεί τη δυσφορία του, να αποδεχτεί τις αρνητικές επιδράσεις και να αναζητήσει βοήθεια.

Αμαλία Λουίζου, Ψυχοθεραπεύτρια-Οικογενειακή Σύμβουλος, MA Philosophy and Psychoanalysis, Χώρος Ψυχικής Υγείας «Νιώθω», www.niotho.gr

Share: