Σφοδρή κόντρα με τη Ρωσία προμηνύουν οι αποφάσεις της Τσεχείας κατά το τελευταίο 24ωρο αφενός να απελάσει 18 ρώσους διπλωμάτες κατηγορώντας τους για κατασκοπεία αλά και να ενημερώσει, όπως ανακοίνωσε ο υπ.Εξωτρικών, τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για φερόμενη ρωσική ανάμειξη στην έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών το 2014. Όπως είπε θα φέρει το θέμα σε συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.

Οι απελάσεις και οι ισχυρισμοί της Πράγας έχουν πυροδοτήσει τη μεγαλύτερή της διαμάχη με τη Ρωσία από τέλος της κομμουνιστικής εποχής το 1989.

Σημειώνεται πως μόλις την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σοβαρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας οι οποίες πλήττουν και το δημόσιο χρέος της χώρας και αν και η βασική αιτιολόγηση αφορούσε την ”ρωσική εμπλοκή” στις αμερικανικές εκλογές, αναλυτές εκτιμούν πως η χρονική στιγμή δεν είναι άσχετη με τις εξελίξεις στην Αν.Ουκρανία. Επίσης η Πολωνία ανακοίνωσε την Πέμπτη και αυτή την απέλαση τριών ρώσων διπλωματών που κατηγορούνται για «εχθρικές ενέργειες».

Και μεσα σε όλα αυτά οι τσέχικες αρχές ανακοίνωσαν επίσης πως αναζητούν δύο άνδρες που κυκλοφορούν με ποικίλα διαβατήρια, ανάμεσά τους και ρωσικά με τα ονόματα Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ, τα οποία χρησιμοποίησαν οι δύο ύποπτοι για την δηλητηρίαση του πρώην ρώσου κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok στην πόλη Σόλσμπερι της Αγγλίας το 2018.

Η Τσεχική Δημοκρατία «αποφάσισε όπως φαίνεται να κλείσει την πρεσβεία της στην Μόσχα», δήλωσε διπλωματική πηγή στην Μόσχα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι τσεχικές υπηρεσίες Πληροφοριών ταυτοποίησαν ως πράκτορες των υπηρεσιών κατασκοπείας της Μόσχα 18 μέλη του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στην Πράγα, δήλωσε ο τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Χάματσεκ.

«Δεκαοκτώ υπάλληλοι της ρωσικής πρεσβείας πρέπει να εγκαταλείψουν την δημοκρατία μας εντός 48 ωρών», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπιτς δήλωσε από την πλευρά του ότι υπάρχουν «αδιάσειστα στοιχεία» που εμπλέκουν πράκτορες της GRU, των υπηρεσιών Πληροφοριών του ρωσικού στρατού, στην έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών του στρατού το 2014.

«Εχουμε ικανούς λόγους να θεωρούμε ότι πράκτορες της μονάδας 29155 της GRU είναι αναμεμειγμένοι στην έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών στο Βερμπετίτσε», δήλωσε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι έλαβε τις πληροφορίες χθες, χωρίς να εξηγήσει για ποιον λόγο η τσεχική κυβέρνηση δεν είχε ως τώρα πληροφορίες.

«Η έκρηξη προκάλεσε τεράστιες υλικές ζημίες και έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές πολλών ανθρώπων, αλλά κυρίως σκότωσε δύο συμπατριώτες μας», πρόσθεσε ο τσέχος πρωθυπουργός.

Οι αποκαλύψεις «θα βλάψουν τις ρωσοτσεχικές σχέσεις», προέβλεψε ο Γιαν Χάματσεκ, ο οποίος έχει αντικαταστήσει προσωρινά τον φιλοευρωπαίο προκάτοχό του Τόμας Πέτριτσεκ, ο οποίος απομακρύνθηκε την Δευτέρα από τον πρόεδρο Μίλος Ζέμαν επειδή αντιτάχθηκε στην χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V χωρίς το πράσινο φως του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Ο Τόμας Πέτριτσεκ είχε επίσης εναντιωθεί σε ενδεχόμενη συμμετοχή της Ρωσίας σε σχέδιο του πυρηνικού τομέα στην Τσεχία.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση αντίστοιχη με αυτήν του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την απόπειρα δηλητηρίασης στο Σόλσμπερι το 2018», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην υπόθεση Σκριπάλ.

Share: