Προβληματισμό και ανησυχία εξακολουθούν να προκαλούν στους ειδικούς τα λεγόμενα «σκληρά» δεδομένα του κορωνοϊού, οι αριθμοί των κρουσμάτων, οι αριθμοί των νεκρών από κορωνοϊό, τα ενεργά κρούσματα και οι διασωληνωμένοι, καθώς πλησιάζει ο Νοέμβριος, μήνας τον οποίο φοβούνται καθώς θα η Ελλάδα θα ξεκινήσει να μπαίνει στον χειμώνα.

Από την αρχή του Οκτωβρίου:

  • έχουν καταγραφεί 6.457 κρούσματα,
  • στη μαύρη λιστα των θυμάτων έχουν προστεθεί 112 συμπολίτες μας – σπάζοντας το όριο των 500 θυμάτων
  • οι διασωληνωμένοι βρίσκονται σταθερά πάνω από τους 80 με το 1/3 όσων έχουν διασωληνωθεί, σύμφωνα με την έκθεση του Σαββάτου, να είναι στην κατηγορία 40-64 ετών.

Παράλληλα μέσα στον Οκτώβριο είχαμε και την πρώτη περιοχή στην Ελλάδα που μπήκε στο «κόκκινο», την Κοζάνη, με τα 402 rapid test που έγιναν την Παρασκευή από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ να καταγράφουν 27 κρούσματα (1 στην πλατεία Πτολεμαΐδας και 26 στις πλατείες της Κοζάνης).

Την ίδια ώρα εντείνεται η ανησυχία για τα Ιωάννινα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλία που βρέθηκε στην περιοχή το Σάββατο να ανακοινώνει ότι τα ενεργά κρούσματα είναι 256, με αυξητική τάση στην ευρύτερη περιοχή, και οι στενές επαφές υψηλού ρίσκου είναι 521, γι’ αυτό καθημερινά, στις τεχνικές συσκέψεις, τα Ιωάννινα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.

«Τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν πως ναι μεν έχουμε δικαίωμα στη διασκέδαση, στην ανεμελιά, άλλα σε καταστάσεις επικίνδυνες πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να κάνουμε αρκετά βήματα πίσω και να εφαρμόσουμε τα μέτρα, να αποφύγουμε άσκοπες μετακινήσεις, να είμαστε πολύ συντεταγμένοι στην προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων αυτών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε πολύ μακριά αλλά και πολύ κοντά στο επόμενο επίπεδο».

Share: