Εγκρίθηκε ως βάση συζήτησης εν όψει της Κεντρικής Επιτροπής του ερχόμενου Σαββατοκύριακου το κείμενο του απολογισμού για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με κομματικές πηγές.

Αναφέρουν επιπλέον ότι το κείμενο του απολογισμού, αφού εμπλουτιστεί μέσα από ευρύ διάλογο στην Κεντρική Επιτροπή, θα αποτελέσει ένα από τα κείμενα συζήτησης κατά τον προσυνεδριακό διάλογο στις Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη μόνη πολιτική δύναμη που προχωρά σε πλήρη αποτίμηση της κυβερνητικής του θητείας, συζητώντας ανοιχτά και δημοκρατικά τα επιτεύγματα, τις ιστορικές κατακτήσεις αλλά με ειλικρίνεια και τις όποιες παραλείψεις ή αστοχίες», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο κείμενο αναγνωρίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 υπέγραψε μνημόνιο με «δυσβάστακτους όρους για τον ελληνικό λαό».

Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται ονομαστική αναφορά στον Γιάνη Βαρουφάκη στον οποίο καταλογίζεται «ιδιάζουσα ευθύνη» για την διαπραγματευτική του τακτική ως υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Μετά την εφαρμογή μνημονίου από μια κυβέρνησης της Αριστεράς ως αιτίες της εκλογικής ήττας φαίνεται πως αναδεικνύονται, οι χειρισμοί των πολύνεκρων φυσικών καταστροφών σε Μάτι και Μάνδρα, καθώς και η δεξιά ατζέντα της ΝΔ σε ότι αφορά τις Πρέσπες και την ασφάλεια.

Παράλληλα, γίνεται η εκτίμηση ότι αποτελεί άστοχη επιλογή η ταυτόχρονη διεξαγωγή δημοτικών, περιφερειακών και ευρωεκλογών τον περασμένο Μάιο.

Στο αν η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουλίου ήταν στρατηγική η απάντηση του κειμένου απολογισμού είναι ξεκάθαρα αρνητική: «Μεγάλο μέρος της κοινωνίας φαίνεται να αναγνωρίζει, να εκτιμά και να στηρίζει τη συνολική θετική προσφορά μας. Μια τέτοια στάση καθιστά πασιφανές ότι το ποσοστό που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές δεν υπήρξε καθόλου ευκαταφρόνητο: η ήττα του δεν είναι κατά κανένα τρόπο ήττα στρατηγικού χαρακτήρα. Αν μάθουμε από τα σφάλματα, καλύψουμε τις ολιγωρίες και διορθωθούμε, οι επόμενες εκλογές μπορούν να αποβούν νικηφόρες και εμείς σοφότεροι και περισσότερο αποτελεσματικοί».

Share: