38χρονος Τόμι και ο 42χρονος Τζέιμς, οι οποίοι ζήτησαν από το CNN να μην δημοσιευτεί το επίθετό τους για να προστατεύσουν την ανωνυμία τους, είχαν βάλει μερικές εκατοντάδες δολάρια σε ένα περίεργο ψηφιακό κεφάλαιο που ονομάζεται shiba inu coin – μια παραλλαγή του dogecoin (με σύμβολο έναν σκύλο), ουσιαστικά δηλαδή μια παρωδία στην παρωδία. Ένα τέτοιο κρυπτονόμισμα άξιζε ένα κλάσμα του σεντ, αλλά ένας φίλος τους, που έτυχε να είναι ειδικός στα κρυπτονομίσματα, τους είπε ότι πίστευε πως θα μπορούσε να αποδειχθεί κερδοφόρο.

Το κρυπτονόμισμα dogecoin
«Σκέφτηκα το bitcoin – κι αυτό κάποτε άξιζε κλάσματα του σεντ και τώρα έχει φτάσει στα δεκάδες χιλιάδες δολάρια και αυτό είναι πραγματικότητα, άρα είναι πιθανό» είπε ο Τόμι. «Εμπιστεύτηκα τον φίλο μου και σκέφτηκα ότι ακόμη και να μην έβγαζε τίποτα, δεν υπήρχε πρόβλημα. Το σκέφτηκα ως ένα λαχείο».

Λιγότερο από δύο μήνες μετά την αρχική τους επένδυση στα τέλη Φεβρουαρίου, η ζωή τους άλλαξε. Ήταν τα γενέθλια του μπαμπά τους και αντί να του δώσουν μία κάρτα, τον έκαναν εκατομμυριούχο.

Οι εκτιμήσεις σχετικά με τα κρυπτονομίσματα έχουν εκραγεί το 2021. Μετά από χρόνια που είτε αγνοήθηκαν είτε χλευάστηκαν από την Wall Street, τα cryptos – συμπεριλαμβανομένων των στάνταρ «παικτών» όπως το bitcoin αλλά και τα λιγότερο γνωστά «altcoins» – απολαμβάνουν πρωτοφανή επενδυτικό ενδιαφέρον. Το bitcoin αυξήθηκε σχεδόν κατά 70% από τον Ιανουάριο – έφτασε σε ιστορικό ρεκόρ τον Απρίλιο- και το dogecoin, το οποίο ξεκίνησε ως αστείο και άξιζε λιγότερο από ένα δολάριο, έχει ανέβει κατά 11.000%, σύμφωνα με το Coindesk.

Το σύμβολο του κρυπτονομίσματος Shiba Inu
Την ίδια ώρα πάντως, τα κρυπτονομίσματα είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, μη ρυθμιζόμενες επενδύσεις. Οι τιμές τους ταλαντεύονται με απίστευτους ρυθμούς. Αλλά και και τα ψηφιακά νομίσματα φέρνουν άλλα μοναδικά είδη κινδύνου, όπως τη δυνατότητα ενός server που έχει παραβιαστεί, ενός διαγραμμένου αρχείου ή ενός χαμένου κωδικού πρόσβασης που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στους επενδυτές, χωρίς πρόσβαση στα χρήματά τους.

Συνολικά, η οικογένεια επένδυσε 8.000 περίπου δολάρια
Ο Τζέιμς και ο Τόμι έριξαν τα ζάρια, με τον καθένα τους να επενδύει αρχικά 200 δολάρια. Παρουσίασαν επίσης την ιδέα τους στην μητέρα τους, στον πατέρα τους, την αδερφή τους μερικά ακόμη μέλη της οικογένειας. «Η μητέρα μας και η αδερφή μας ήταν δύσπιστες, αλλά έβαλαν 100 δολάρια» λέει ο Τόμι. «Μετά από μερικές εβδομάδες, που είχε ανέβει περίπου 300%, έβαλαν άλλα 100 δολάρια η καθεμία και εκείνο συνέχισε να ανεβαίνει». Συνολικά, η οικογένεια έβαλε περίπου 8.000 δολάρια.

Από σχεδόν άνεργοι, έγιναν σε μία νύχτα εκατομμυριούχοι
Πριν από την πανδημία, το εισόδημα των αδερφών προερχόταν από τις βιντεοσκοπήσεις γάμων, αλλά το ξέσπασμα του κορωνοϊού σχεδόν έκλεισε την επιχείρησή τους. Αντί να κλείνουν 30-40 γάμους εκείνη την χρονιά, δεν έκαναν πάνω από 8.

«Καταρρεύσαμε» λέει ο Τζέιμς στο CNN. «Οι επιταγές βοήθειας της κυβέρνησης δεν ήταν αρκετοί για να μας στηρίξουν. Είμαι θετικός άνθρωπος γενικά, αλλά ήταν πραγματικά σκληρό και το να μην γνωρίζω τι θα γινόταν στο μέλλον, ήταν τρομακτικό».

Καθώς η επένδυσή τους στο κρυπτονόμισμα Shiba απογειώθηκε, τα δύο αδέρφια δυσκολεύονταν να πιστέψουν την αλλαγή στην τύχη τους. Κατά τη διάρκεια της βιντεοσκόπησης ενός γάμου στα μέσα Απριλίου, έριξαν μια ματιά στην επένδυσή τους, η οποία είχε φτάσει γρήγορα τα 100.000 δολάρια. Και συνέχισε να ανεβαίνει.

Κρυπτονομίσματα bitcoin
«Ξυπνήσαμε το επόμενο πρωί και είχε διπλασιαστεί. Δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε να λέμε: ‘Ω Θεέ μου’» λέει ο Τόμι. «Στη συνέχεια σκαρφάλωσε στα 700.000 δολάρια και είπα στον αδερφό μου ότι θα φτάσει το ένα εκατομμύριο. Έκανα διαρκώς ανανέωση στην σελίδα στο κινητό μου όπου παρακολουθούσα την αξία του».

Και την επόμενη μέρα, όντως συνέβη. «Την ημέρα που έφτασε το ένα εκατομμύριο, η μαμά μου και η αδερφή μου δεν πίστευαν ότι ήταν όντως αλήθεια». Πόσο έφτασε το αρχικό κεφάλαιο των 7.900 δολαρίων της οικογένειας; Αξίζει τώρα περίπου 9 εκατομμύρια δολάρια!

Τι είναι όμως το κρυπτονόμισμα shiba inu;
Το shiba inu δημιουργήθηκε πριν από λιγότερο από ένα χρόνο, μια μετάλλαξη θα μπορούσε να το πει κανείς του dogecoin, με μασκότ του επίσης έναν σκύλο Shiba Inu. Και μπορεί να ήταν αρχικά ένα αστείο, αλλά πλέον δεν γελάνε και τόσοι πολλοί με αυτό.

Το Shiba, το οποίο έχει ως σύμβολο το SHIB, έχει αυξηθεί περισσότερο από 11.000% τις τελευταίες 30 ημέρες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα CoinGeckο. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο συνιδρυτής του Ethereum, Βιτάλικ Μπουτερίν, έγινε πρωτοσέλιδο επειδή δώρισε ένα κρυπτονόμισμα shiba αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε ένα ταμείο ανακούφισης για τον κορωνοϊό στην Ινδία.

Διάσημοι επενδύουν σε κρυπτονομίσματα
Το κρυπτονόμισμα αυτό, γνωστό ανεπίσημα ως νόμισμα- αστείο (memecoin), κέρδισε επίσης μια σειρά από υποστηρικτές – διασημότητες, ακόμη και επαγγελματίες του NFL. Ο σταρ των Backstreet Boys, Νικ Κάρτερ, τουιτάρει συχνά με το hashtag #Shiba ή #ShibArmy. «Ως επενδυτής σε κρυπτονομίσματα, βλέποντας την ανακοίνωση του ιδρυτή της Ethereum Βίταλικ Μπουτερίν στην Ινδία, ενθουσιάστηκα» δήλωσε ο Κάρτερ στο CNN Business. «Πιστεύω ότι υπάρχει ένα απίστευτο μέλλον για τα κρυπτονομίσματα – ειδικά γνωρίζοντας πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το καλό, για να σώσουν ζωές».

Ο σταρ του NFL Αντόνιο Μπράουν τουίταρε την Τετάρτη στους περισσότερους από ένα εκατομμύριο οπαδούς του ότι επένδυσε κι αυτός σε αυτό το κρυπτονόμισμα. «Η επιχείρηση shiba ακμάζει και το κρυπτονόμισμα είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε» δήλωσε ο Μπράουν στο CNN την Πέμπτη. «Είναι ένας νέος τρόπος επένδυσης».

Υπάρχουν χιλιάδες κρυπτονομίσματα με το bitcoin και το ethereum να αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα 2/3 της συνολικής παγκόσμιας αγοράς κρυπτονομισμάτων αξίας 2,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Και ενώ μπορεί να είναι αρκετά κερδοφόρα, όπως έμαθαν ο Τζέιμς και ο Τόμι, είναι επίσης εξαιρετικά ευμετάβλητα.

Για παράδειγμα, το bitcoin, μακράν το πιο καθιερωμένο κρυπτονόμισμα που χρησιμοποιείται σήμερα, έκανε μια εντυπωσιακή βουτιά 12% αυτή την εβδομάδα, αφότου ο Έλον Μασκ ανέστρεψε τα σχέδια της Tesla να δέχεται το bitcoin ως πληρωμή, επικαλούμενος περιβαλλοντικές ανησυχίες. Και το dogecoin, ένα άλλο κρυπτονόμισμα για το οποίο τουίταρε συχνά ο Έλον Μασκ, έπεσε σχεδόν 20% μετά την εμφάνισή του στο «Saturday Night Live» το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Συμβουλές από τον Τόμι και τον Τζέιμς
Όσο για το πώς σχεδιάζουν ο Τόμι και ο Τζέιμς να χρησιμοποιήσουν τα χρήματά τους, δεν είναι απολύτως σίγουροι. Δεν έχουν εξαργυρώσει ακόμη πλήρως την επένδυσή τους και επιμένουν σε κάτι που ονομάζεται ShibaSwap, μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα ανταλλαγών.

«Συνέβησαν όλα τόσο γρήγορα, που είναι δύσκολο ακόμη και να κατανοήσουμε το τι μπορείς να κάνεις με αυτά τα χρήματα» είπε ο Τόμι.

Ωστόσο, το πρώτο πράγμα που σχεδιάζουν να κάνουν, είναι να βοηθήσουν τους γονείς τους. «Το σπίτι των γονιών μου χρειάζεται νέα στέγη,κι αυτό θα είναι το πρώτο που θα κάνουμε» .

Πάντως, για όσους ονειρεύονται να αναπαράγουν την επιτυχία των δύο αδερφών, ο Τζέιμς προειδοποιεί: «Μην βάζετε χρήματα που δεν είστε διατεθειμένοι να χάσετε» είπε. «Είναι υψηλού κινδύνου αυτές οι επενδύσεις και πραγματικά δεν ξέρετε τι μπορεί να συμβεί. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό που συνέβη σε μας, δεν είναι σύνηθες, αν και το shiba έχει αλλάξει τη ζωή μας».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/oikonomia/kryptonomisma-ekane-aderfia-ekatommyrioyhoys

Share: