Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το διεθνές ερευνητικό κέντρο εταιρικών φόρων (CICTAR) αποκαλύπτει πως η Uber μέσω ενός σύνθετου φορολογικού συστήματος αλλά κυρίως με τη βοήθεια 50 ολλανδικών εταιρειών «κέλυφος» – εικονικών δηλαδή εταιρειών – έχει καταφέρει να γλιτώσει πολλά εκατομμύρια σε φόρους.

Και ενώ το 2019, η Uber ανέφερε 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιες λειτουργικές απώλειες (στις απώλειες αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται αγορές όπως η ΗΠΑ και η Κίνα) στην πραγματικότητα, κατέγραψε 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε λειτουργικά έσοδα, σύμφωνα με την CICTAR.

Τότε, η εταιρεία είχε αποκαλύψει μερικές λεπτομέρειες σχετικά με το εν λόγω φορολογικό σύστημα όταν και μετέφερε την πνευματική της ιδιοκτησία από τις Βερμούδες στην Ολλανδία. Η έρευνα, όμως της CICTAR ρίχνει περισσότερο φως στην υπόθεση σχετικά με το πώς η εταιρεία έχει καταφέρει να στήσει όλο αυτό το σύστημα … φοροδιαφυγής.

«Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε και Champions League της φοροδιαφυγής», δήλωσε ο κύριος αναλυτής της CICTAR, Τζέισον Γουάρντ σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το BusinessInsider.

Η Uber μεταβίβασε την πνευματική της ιδιοκτησία μέσω ενός «δανείου» ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων από μια από τις θυγατρικές της στη Σιγκαπούρη, η οποία με τη σειρά της κατέχει μία από τις ολλανδικές εταιρείες κέλυφος της Uber. Με την κίνηση αυτή, η εταιρεία για τα επόμενα 20 χρόνια θα γλιτώνει φόρους ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων κάθε χρόνο.

Οι αμφιλεγόμενες πρακτικές που έχει υιοθετήσει η Uber προκειμένου να επιτύχει μικρότερη – ή σχεδόν και καθόλου σε ορισμένες περιπτώσεις – φορολογική επιβάρυνση στα παγκόσμια έσοδα της που υπολογίζονται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, φέρνει ξανά στο προσκήνιο μια πρόκληση με την οποία εδώ και χρόνια έρχονται αντιμέτωπες οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο και αφορά στην επιβολή φορολογικής συμμόρφωσης για παγκόσμιους κολοσσούς και δισεκατομμυριούχους.

Οι επιπτώσεις
«Η Ινδία χρειάζεται απεγνωσμένα δημόσια έσοδα» δήλωσε ο Γουάρντ προκειμένου να καταπολεμήσει τον COVID-19, αλλά εταιρείες όπως η Uber προτιμούν να φοροδιαφύγουν παρά να συνεισφέρουν σε αυτήν την προσπάθεια. Μάλιστα, η Uber πλήρωσε λιγότερο από το ένα τρίτο του φόρου της τάξεως του 6% που επιβάλλει η χώρα στις πολυεθνικές εταιρείες, σύμφωνα με την έκθεση στην Ινδία.

Σε απάντηση, πολιτικοί ηγέτες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχουν ασκήσει πιέσεις για έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο και προσπαθούν να πάρουν αυστηρότερα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, εξαιτίας της οποίας εκτιμάται ότι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο μέσα από τα χέρια τους 427 δισεκατομμύρια δολάρια.

Share: