του Γρηγόρη Λέων

Αέρας ανανέωσης πνέει το τελευταίο διάστημα στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.). 

Γυρίζοντας το ημερολόγιο 16 μήνες πίσω, έβλεπε κανείς έναν ατροφικό, υποστελεχωμένο οργανισμό, με σημαντικές ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό, που δεν μπορούσε να εκπληρώσει επαρκώς την αποστολή του, ήτοι την καθημερινή, ουσιαστική στήριξη του άστεγου και του άπορου πληθυσμού της Αθήνας. 

Δεκαέξι μήνες μετά, πολλά έχουν αλλάξει. 

Το Κ.Υ.Α.Δ.Α. έχει πλέον ενισχυθεί σημαντικά σε προσωπικό –από 61 εργαζόμενους σήμερα αριθμεί 190, ο στόλος οχημάτων του οργανισμού ανανεώθηκε πλήρως και ως αποτέλεσμα, οι βάρδιες των επιτόπιων παρεμβάσεων του streetwork, που στηρίζουν τον άστεγο πληθυσμό της πόλης έχουν ήδη τετραπλασιαστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ομάδες streetwork του Κ.Υ.Α.Δ.Α πραγματοποίησαν το τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 3.288 επιτόπιες παρεμβάσεις. Το τελευταίο διάστημα, στις βάρδιες του streetwork προστέθηκε και νοσηλευτής, που πραγματοποιεί θερμομετρήσεις και rapid tests. 

Το Κ.Υ.Α.Δ.Α. με οχήματα που κινούνται πλέον συνεχώς μέσα στον αστικό ιστό, ήταν επίσης ο πρώτος φορέας του Δήμου που προμηθεύτηκε ηλεκτρικό αυτοκίνητο και απέκτησε σταθμό ηλεκτροφόρτισης οχημάτων. 

Όλες οι δομές του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης που εξυπηρετούν κοινό (τα καταστήματα της Αθηναϊκής Αγοράς όπου διανέμονται δωρεάν ρούχα και παπούτσια, το Κοινωνικό μας Φαρμακείο), οι δομές φιλοξενίας (Εστία των Αθηνών), αλλά και τα κεντρικά μας γραφεία ανακαινίστηκαν πλήρως, κάτι που δεν είχε μόνο πρακτικά, αλλά και ψυχολογικά οφέλη, αφού ενίσχυσε τη διάθεση τόσο των ωφελουμένων μας όσο και του προσωπικού. 

Και δεν σταματήσαμε εκεί. Φτιάξαμε νέες δομές φιλοξενίας, υποστήριξης και περίθαλψης για να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους σε ανάγκη: το νέο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, μία υπερσύγχρονη δομή 24ωρης λειτουργίας, που περιλαμβάνει Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας, Υπνωτήριο, αλλά και Κέντρο Ημέρας, τον Ξενώνα Άστεγων Τοξικοεξαρτημένων. Επίσης, ένα Κοινωνικό Βιβλιοχαρτοπωλείο –Κατάστημα Παιχνιδιών, ένα Κοινωνικό Ιατρείο και ένα Κοινωνικό Ιατρείο Ψυχικής Υγείας. 

Σύντομα μάλιστα, θα συμπληρώσουμε το πλέγμα ιατροφαρμακευτικής φροντίδας που παρέχουμε στους άστεγους και άπορους συνανθρώπους μας με μία ακόμη νέα, σημαντική δομή. 

Υποστηρίζουμε συνολικά 26.000 ανθρώπους, με τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ από το καλοκαίρι δημιουργήσαμε με τη συνδρομή χορηγών δύο νέα προγράμματα παροχής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για 480 επιπλέον οικογένειες που επλήγησαν από την πανδημία.

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί πως η νέα διοίκηση υιοθέτησε μία νέα νοοτροπία και ως προς τη διαχείριση των οικονομικών πόρων του φορέα. Στηρίχθηκε σημαντικά σε χορηγίες με στόχο να προσφέρει περισσότερα σε περισσότερους ανθρώπους, χωρίς να δαπανά χρήματα των δημοτών. 

Έτσι, το τέλος της περασμένης χρονιάς βρήκε το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων με ένα σημαντικό ταμειακό υπόλοιπο. 

Δημιουργήσαμε σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα εμβληματικά και ουσιαστικά έργα για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων της πόλης, ενώ με όραμα, πρόγραμμα, στοχοθεσία και οργάνωση φιλοδοξούμε και στο μέλλον να είμαστε εξίσου παραγωγικοί και δημιουργικοί.

Ο Γρηγόρης Λέων, είναι ιατροδικαστής και Πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων

Share: