Ένα νέο γύρο πληρωμών ύψους 200 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών μέσα στις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7, με ωφελούμενους πάνω από 20.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Μαζί και με αυτό τον γύρο πληρωμών τα συνολικά δάνεια της Επιστρεπτέας 7 θα προσεγγίσουν το 1 δισ. ευρώ με τους ωφελούμενους να ξεπερνούν τους 300.000.

Αύριο, λήγει η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας από τους περίπου 20.000 που έχουν ήδη αιτηθεί ενίσχυσης και δεν πρόλαβαν να υπαχθούν στους πρώτους γύρους πληρωμών της Επιστρεπτέας 7.

Την ίδια ώρα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών καραδοκούν «με το δάχτυλο στην σκανδάλη» για να τιμωρήσουν όσους επιχειρήσουν να αλλοιώσουν τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησής τους, με σκοπό να καταστούν δικαιούχοι ή να επαυξήσουν το ποσόν που δικαιούνται να λάβουν. Κοινή υπουργική απόφαση προβλέπει ότι σε περίπτωση πιθανής καταστρατήγησης των διατάξεων ή υποβολής δηλώσεων με ψευδή ή ανακριβή η ΑΑΔΕ μπορεί:

  • να μην εγκρίνει προσωρινά την αίτηση για τη χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και να ενημερώσει εγγράφως τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών με τα κρίσιμα για κάθε περίπτωση στοιχεία
  • να μην συμπεριλαμβάνει τα πρόσωπα τα οποία πιθανώς καταστρατηγούν τις διατάξεις στις αναλυτικές και συγκεντρωτικές καταστάσεις δικαιούχων, ενημερώνοντας σχετικά όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες,
  • να κοινοποιεί τα ευρήματα στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και στη Γενική Διεύθυνση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για την εξακρίβωση πιθανής απόπειρας τέλεσης οικονομικών εγκλημάτων σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου
    να προβαίνει στις δέουσες ενέργειες συμμόρφωσης ή ελέγχου, με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Μέσα στο μήνα αναμένεται και η Απόφαση για την ενεργοποίηση του ειδικού «εργαλείου» έκπτωσης φόρων και εισφορών για επιχειρήσεις που πήραν έλαβαν κρατικά δάνεια από τους πρώτους γύρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ειδικότερα, επιχειρήσεις με εργαζόμενους που είχαν όλο το 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% και δικαιούνται έκπτωση 50% στις Επιστρεπτέες 1 έως 3, μπορούν να λάβουν το 35% του συνολικού ποσού των Επιστρεπτέων 1 έως 3 ως ένα πιστωτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, έως τα τέλη του 2021. Στη συνέχεια θα πρέπει να αποπληρωθεί το 100% της Επιστρεπτέας σε 60 δόσεις από 31/1/2022.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 25.000 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στις επιστρεπτέες 1 έως 3, μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό το «εργαλείο».

Share: