«Δουλειά» πιάνει η διαστημοσυσκευή «Perseverance» (Επιμονή) της NASA μετά την χθεσινή επιτυχή προσεδάφισή της στην αφιλόξενη επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, περίπου στις 11 ώρα Ελλάδος, προκαλώντας ευφορία στους αξιωματούχους του Διαστήματος.

Οι ελεγκτές που είναι επικεφαλής της αποστολής «Mars 2020» θα επιχειρήσουν να θέσουν σε λειτουργία τα επόμενα 24ωρα το εξελιγμένο ρόβερ -Πέρσι όπως είναι το ψευδώνυμό του- προκειμένου να ελέγξουν εάν κάποιο από τα συστήματά του υπέστη ζημιά για να μπορέσει να διασχίσει την κακοτράχαλη επιφάνεια του Πλανήτη Άρη.

NASA’s Mars 2020 Perseverance Rover Landing #CountdownToMars

Εφόσον το ρόβερ δεν έχει υποστεί βλάβη στα όργανά του θα αρχίσει να τραβάει φωτογραφίες για δύο χρόνια και θα τις στέλνει πίσω στη γη.

H διαστηοσυσκευή της NASA προσεδαφίστηκε στον κρατήρα «Jezero», που κάποτε ήταν αρχαία λίμνη και δέλτα ποταμού και όπου θεωρείται πιθανότερο να υπήρχαν μορφές ζωής πριν δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο ‘Αρης ήταν πιο θερμός, υγρός και πιθανώς φιλόξενος για ζωή.

Μεταξύ άλλων, το ρόβερ διαθέτει μια πειραματική συσκευή που θα μετατρέπει το διοξείδιο της αρειανής ατμόσφαιρας σε καθαρό οξυγόνο, καθώς επίσης ένα μίνι μετεωρολογικό σταθμό, 19 κάμερες και δύο μικρόφωνα που θα καταγράψουν τους πρώτους αρειανούς ήχους.

Η «Επιμονή» θα αναζητήσει στοιχεία για την αρχαία ζωή και θα μελετήσει το κλίμα και τη γεωλογία του πλανήτη Άρη και θα συλλέξει δείγματα που τελικά θα επιστραφούν στη Γη μέχρι το 2030.

«Τα εξελιγμένα επιστημονικά όργανα της Perseverance όχι μόνο θα βοηθήσουν στο κυνήγι της απολιθωμένης μικροβιακής ζωής, αλλά και θα επεκτείνουν τις γνώσεις μας για τη γεωλογία του Άρη και το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της», δήλωσε ο Κεν Φάρλει, επιστήμονας του προγράμματος Mars 2020.

Η NASA επιβεβαίωσε χθες πως, αφότου το «Perseverance» μπήκε στην ατμόσφαιρα του Άρη, όλα πήγαν καλά στα λεγόμενα «7 λεπτά του τρόμου».

Το αλεξίπτωτο άνοιξε κανονικά, οι προωθητήρες τέθηκαν σε λειτουργία και η διαδικασία επιβράδυνσης για την ομαλή προσεδάφιση στην επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη» ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το εξάτροχο ρόβερ «Perseverance» μεγέθους SUV, γνωστό και με το παρατσούκλι «Πέρσι», είναι λίγο μεγαλύτερο και βαρύτερο από το ρόβερ «Curiosity» που μελετά μέχρι σήμερα τον ‘Αρη.

Διαθέτει πιο εξελιγμένα επιστημονικά όργανα, ικανά για πιο φιλόδοξα πειράματα, αποτελώντας το πιο εξελιγμένο εργαστήριο αστροβιολογίας που έχει ποτέ σταλεί σε άλλο ουράνιο σώμα.

Σύμφωνα με τους μηχανικοούς της NASA, θα πρέπει να αντικατασταθεί το λογισμικό που έφερε το όχημα στην επιφάνεια του Άρη μ΄ένα άλλο σύστημα λογισμικού που να επιτρέπει στο ρομπότ να διασχίζει την επιφάνεια του πλανήτη.

Eξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένουν οι επιστήμονες από τις εμπειρίες που θα συγκεντρώσει και μικρός «επιβάτης» που μετέφερε το «Perseverance« της NASA: το «Ingenuity», το πρώτο ελικόπτερο στον Άρη.

Το μικροσκοπικό αυτό ελικόπτερο, το οποίο ζυγίζει περίπου 1,8 κιλά στη Γη, θα είναι το πρώτο ιπτάμενο όχημα που θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει μια ελεγχόμενη πτήση σε άλλο πλανήτη. Οι μηχανικοί θα ελέγξουν και το ελικόπτερο, εάν έχουν υποστεί κάποια ζημιά τα μηχανήματά του.

Εκτός από τους πανηγυρισμούς των αξιωματούχων της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, γιόρτασαν την επιτυχή προσεδάφιση του ρόβερ και οι χρήστες των social media.

Στο Twitter ο καθηγητής του διαστήματος Μπράιαν Κοξ περιέγραψε την προσγείωση του ρόβερ ως «υπέροχη» ενώ ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς δήλωσε ότι είναι άλλη μία μεγάλη ημέρα για τους Αμερικανούς στο διάστημα.

Ενδιαφέρον έχει το τιτίβισμα της αμερικανικής εταιρείας που φημίζεται για τα ντόνατς και το καφέ, την «Krispy Kreme», η οποία ζήτησε από τη NASA να «ψάξει για τοποθεσίες… καταστημάτων» στον Κόκκινο Πλανήτη.

Share: