Μετά τις διαδοχικές αποφάσεις χωρών κυρίως της ΕΕ να ”παγώσουν” προσωρινά τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και η αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή του ΠΟΥ προγραμματίζει έκτακτες συνεδριάσεις για σήμερα Τρίτη και την Πέμπτη.

Στην Ελλάδα μάλιστα συνεδριάζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ωστόσο όπως έχει ανακοινωθεί οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα συνεχιστούν κανονικά τουλάχιστον έως την Πέμπτη.

Τα τελευταία 24ωρα αρκετές ακόμη χώρες προχώρησαν στην αναστολή των εμβολιασμών με τελευταίες τις Πορτογαλία, Σλοβενία και Λετονία αφού προηγήθηκαν Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, αλλά και οι Ιρλανδία, Εσθονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία.

Η χώρα ωστόσο που επιμένει να υπερασπίζεται σθεναρά το εμβόλιο της Οξφόδρης και να δηλώνει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας είναι η Βρετανία ενώ ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group διαβεβαίωσε πως το εμβόλιο είναι ασφαλές.

Υπάρχουν «πολύ καθησυχαστικά στοιχεία ότι δεν καταγράφεται αύξηση του φαινομένου δημιουργίας θρόμβων στο αίμα εδώ στη Βρετανία, όπου έχουν χορηγηθεί οι περισσότερες δόσεις στην Ευρώπη έως σήμερα», δήλωσε σήμερα στο BBC ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, που ανέπτυξε το εμβόλιο μαζί με την AstraZeneca.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως και ο ΕΜΑ και ο ΠΟΥ είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικοί και εκτιμάται πως οι αποφάσεις για τις έκτακτες συνεδριάσεις σχετίζονται σαφώς και με την πίεση που ασκείται σε αυτούς από τις αποφάσεις να χωρών να αναστείλουν τους εμβολιασμούς.

Σημειώνεται πως ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου σημείωσε σχετικά με τα περιστατικά εμφάνισης θρομβώσεων και απόφαση για έκτακτη συνεδρίασή του αρμόδιου οργάνου πως «Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα γεγονότα αυτά συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, αλλά είναι συνηθισμένη πρακτική να τα διερευνούμε, και δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι».

«Δεν θέλουμε ο κόσμος να πανικοβληθεί» ανέφερε από την πλευρά της η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σουμία Σουαμινάθαν, στη συνέντευξη Τύπου, και πρόσθεσε πως δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα καμία σύνδεση ανάμεσα στα «θρομβοεμβολικά γεγονότα» που καταγράφηκαν σε ορισμένες χώρες και σε εμβόλια κατά της COVID-19. «Απ΄ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα στα προκαταρκτικά δεδομένα, δεν υπάρχει αύξηση των περιπτώσεων θρομβοεμβολικών γεγονότων» δήλωσε από την πλευρά της η Μαριάντζελα Σιμάο, υποδιευθύντρια του ΠΟΥ, υπεύθυνη για την πρόσβαση σε φάρμακα και σε προϊόντα υγείας. Η επιστήμονας υπογράμμισε επίσης πως, για την ώρα, το όφελος από τον εμβολιασμό υπερέχει των κινδύνων που συνδέονται με την Covid-19.

Αντίστοιχα ο ΕΜΑ αν και αποφάσισε να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπή ασφάλειας και θα εξετάσει με περισσότερη λεπτομέρεια τις διαθέσιμες πληροφορίες προκειμένου να αποφανθεί επί του θέματος, προηγουμένως είχει αναφέρει πως ερευνά «έναν ορισμένο αριθμό» περιπτώσεων εμφάνισης θρόμβων αίματος σε ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι αυτό μπορεί να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται.

«Ενώ η έρευνά του είναι σε εξέλιξη, ο EMA παραμένει αυτή την ώρα της άποψης πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της COVID-19, με τον κίνδυνο με τον οποίο συνδέεται [η ασθένεια] για νοσηλεία και θάνατο, υπερέχουν των κινδύνων παρενεργειών», υπογράμμισε η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Share: