Η κρατούμενη μητέρα είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 12 ετών για την πράξη της απλής συνέργειας σε ληστεία.

Έχει εκτίσει πραγματικά πάνω από τέσσερα έτη στις φυλακές και έχει συμπληρώσει μαζί με τα μεροκάματα τις απαραίτητες προϋποθέσεις του άρθρου 105 του Ποινικού Κώδικα προκειμένου να αποφυλακιστεί υπό όρους.

Η συγκεκριμένη γυναίκα είναι μητέρα τριών παιδιών και το ένα από αυτά πάσχει από σοβαρή ασθένεια.

Γέννα πολλά ερωτήματα πως έγινε δεκτό το αίτημα αποφυλάκισης ενός κατά συρροή παιδεραστή ο οποίος μάλιστα είχε καταδικαστεί σε πάνω από 400 έτη κάθειρξης και απορρίφθηκε το αίτημα μια κρατούμενης μητέρας τριών παιδιών που εξέτιε ποινή 12 ετών.

Το συμβούλιο πλημμελειοδικών της Θήβας το οποίο εξέδωσε την απόφαση θεώρησε ότι επειδή οι κρατούμενοι είχε πειθαρχικά παραπτώματα όσο ήταν στη φυλακή δεν θα έπρεπε να αφεθεί ελεύθερη.

Το βούλευμα χαρακτηριστικά αναφέρει :

Η κρατούμενη όλο το διάστημα του εγκλεισμού της είχε την τάση να διάφοροι για τους κανόνες του καταστήματος κράτησης και να μην πειθαρχεί σε αυτούς, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι κρατούμενοι δεν έχει με τα μιληθεί και δεν έχει βελτιωθεί ο χαρακτήρας της άρα φρονούμε ότι δεν έχει την απαιτούμενη από τον νόμο καλή διαγωγή και προτείνουμε την συνέχιση της κράτησης της για να αποτραπεί η τέλεση από αυτήν νέων αξιόποινων πράξεων.

H κρατούμενη άσκησε έφεση κατά της απόφασης του συμβουλίου πλημμελειοδικών Θηβών και αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα η συζήτηση της.

Ο δικηγόρος της Γιάννης Βέρρας μιλώντας στο star.gr δήλωσε:

Ο νόμος είναι σαφής και ιδιαίτερα αυστηρός, η απόλυση της εντολέως μου υπό όρους είναι υποχρεωτική! Εδώ έχουμε μία μάνα τριών ανήλικων παιδιών, θύμα ενός νοσηρού και εκφυλιστικού σωφρονιστικού συστήματος, η οποία ζητά δικαιοσύνη με την ορθή εφαρμογή του νόμου. Δυστυχώς, καταλήγω πως το Συμβούλιο επηρεάστηκε από το είδος και τη βαρύτητα του εγκλήματος, καθότι μόνη η επίκληση πειθαρχικού παραπτώματος δεν αρκεί για την απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης. Στην περίπτωση αυτή, πρόκειται για «ασυγχώρητο» νομικό σφάλμα, αν όχι, τότε κάνουμε λόγο για αδικαιολόγητη και σίγουρα δυσανάλογη σκληρότητα. Είμαι σίγουρος ότι το Συμβούλιο των Εφετών θα ακολουθήσει το γράμμα και το σκοπό του νόμου και θα δικαιώσει την εντολέα μου, η οποία πρέπει να επιστρέψει στα παιδιά της το συντομότερο δυνατόν.

Γιάννης Βέρρας

ΠΗΓΗ: star.gr

Share: