Του Λάζαρου Ορφανίδη

Second hand ρούχα ορίζονται τα ρούχα που είχαν έναν η περισσότερους κατόχους πριν καταλήξουν σε εμάς. Όπως είναι λογικό αναφερόμαστε σε ρούχα παλαιότερων collection, μερικά των οποίων είναι πιο κλασσικά οπότε είναι must have items ακόμα και τώρα. Είναι γεγονός πως σύμφωνα με πολλούς περιβαλλοντολόγους κρίνεται αναγκαίο να αλλάξει η καταναλωτική συμπεριφορά μας όσον αφορά την μόδα , οπότε προτείνουν να μην ψωνίζουμε  καθόλου ( μόνο τα αναγκαία)  ή να αγοράζουμε ρούχα που ήδη υπάρχουν δηλαδή, second hand. 

Πόσο ρυπογόνα τελικά είναι η βιομηχανία της μόδας ;

 Στην σύγχρονη κοινωνία, η βιομηχανία της μόδας είναι υπεύθυνη για το 9 έως 11% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με μια ολοένα και αυξανόμενη τάση, λόγο του υπερπληθυσμού του πλανήτη.  Και αυτό, χωρίς να συνυπολογίζουμε τη χρήση νερού για την επεξεργασία των υφασμάτων. Αρνητικό ρεκόρ στην κατανάλωση νερού για την παραγωγή τους κατέχουν τα denim , τα αγαπημένα σε όλους μας jeans.  Ο κύριος περιβαλλοντικός αντίκτυπος της βιομηχανίας μόδας προέρχεται από την αυξανόμενη κατανάλωση ρούχων. Αυτή έχει επιταχυνθεί περαιτέρω με τη γρήγορη μόδα (fast fashion) από τη δεκαετία του 2000. Όσο όμως οι πολίτες και οι εταιρείες, αποκτούν γνώσεις και άποψη για τα οικολογικά προβλήματα, τόσο περισσότερο αυξάνεται η ανάγκη για δημιουργία βιώσιμων μορφών καταναλωτισμού.  

Οι second hand αγορές θα προστατέψουν το περιβάλλον; 

 Η αλήθεια είναι πως κάθε φορά που αγοράζουμε ένα χρησιμοποιημένο ρούχο αντί για ένα νέο , κάνουμε μια επιλογή που βοηθά το περιβάλλον για πολλούς λόγους. Σύμφωνα με έρευνες, το 2017 μειώθηκε η έκκριση 24.3 εκατομμυρίων τόνων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις second hand αγορές , καθόλου αμελητέο νούμερο. Αριθμός που ισοδυναμεί με το 50% όλων των εκπομπών που εκκρίνονται στη Νορβηγία ετησίως. Πέρα από το βαμβάκι η άλλες πρώτες ύλες με την αγορά second hand ρούχων μειώνεται και η χρήση πλαστικού, αλουμινίου και άλλων υλικών που μπορεί να αποτελούν μέρος του ρούχου (κουμπιά, φερμουάρ κτλ) .  

Οπότε πρέπει όλοι να θυμόμαστε τρείς λέξεις κλειδία για την αειφορία της μόδας.

Rewear Recycle Rebirth 

Ως ανάλυση των τριών αυτών λέξεων είναι η εξής :

  • Ανακύκλωση ρούχων (recycle) , για δημιουργία ινών και επαναδημιουργία νέων.
  • Το να φοράμε ρούχα με διαφορετική προσέγγιση και τρόπο. (rewear)
  • Το ανακατασκευάζουμε τα ρούχα μας, να τα δίνουμε ξανά ζωή (rebirth) , και να τα προσαρμόζουμε στις τρέχουσες τάσεις της μόδας.

Ο Λάζαρος Ορφανίδης είναι Fashion Consultant και Visual Merchandizer. Έχει μια σειρά σπουδών πάνω στην ευρύτερη βιομηχανία της μόδας  όπως Management on Luxury Product Bocconi University of Milan και Sustainable fashion Copenhagen Busines School. 

Share: