Του Λάζαρου Ορφανίδη

 Τα ρούχα και το στυλ μας αποκαλύπτουν στους άλλους περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε για την προσωπικότητά μας, σύμφωνα με την ψυχολογία της μόδας. Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή  τα ρούχα ήταν απλώς ένας τρόπος για να προστατευτεί κάποιος από τον ήλιο, τη σκόνη ή το κρύο και πολλές φορές από επιθέσεις ζώων . Με άλλα λόγια, ήταν απαραίτητα για την επιβίωση της ανθρωπότητας. Σιγά σιγά οι άνθρωποι άρχισαν να τα αξιοποιούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο , με στόχο την διευκόλυνση τους σε καθημερινή βάση , ετσι προσθέτουν στοιχεία, όπως, για παράδειγμα, οι τσέπες, θήκες κτλ. Από τότε όμως έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια , και πλέον τα ρούχα έχουν διαφορετική θέση στην ζωή όλων μας.

 Όσο “επιφανειακό” ή “ασήμαντο” κι αν θεωρείται, το ντύσιμό μας είναι συχνά ο μοναδικός παράγοντας που καθορίζει την εικόνα που σχηματίζουν οι άλλοι για εμάς. Τις περισσότερες φορές αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται συνειδητά. Ο εγκέφαλός μας έχει μάθει να καταγράφει στοιχεία απ’ ό,τι βλέπει και να τα συγκρίνει μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου με άλλα που έχει αποθηκευμένα , και όλα αυτά γίνονται ακαριαία . Μπορεί να κατηγοριοποιήσουμε ανθρώπους από μια εμφάνιση τους ακόμα και από το άρωμα τους. Μέσα από την διαδικασία αυτή βγάζουμε αυτοματοποιημένα συμπεράσματα για την προσωπικότητα του άλλου έχοντας ως βάση τη στάση του σώματος, την εικόνα των μαλλιών και, κυρίως, τα ρούχα του. 

 Την τελευταία δεκαετία έχει αναπτυχθεί στις ΗΠΑ ένας καινούριος τομέας της ψυχολογίας, αυτός της ψυχολογίας της μόδας (fashion psychology). Οι ειδικοί που ασχολούνται με αυτή συμβουλεύουν άτομα τα οποία θέλουν να υιοθετήσουν ένα στυλ που να δίνει μια καλύτερη εικόνα του εαυτού τους. Πολλές φορές στους συγκεκριμένους ειδικούς καταλήγουν και μεγάλες εταιρείες στην προσπάθεια τους να βρουν στολή για το προσωπικό τους , μια στολή που να εκφράζει την επιχειρηματική ιδέα της εταιρείας.  

 Η ψυχολογία, ως ένα σύνολο συναισθημάτων, επηρεάζει αρκετά την μόδα. Παράλληλα και η μόδα με τις διάφορες τάσεις της μπορεί να αλλάξει ολοκληρωτικά την ψυχολογική κατάσταση. Σύμφωνα με έρευνες πολλών Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων  το 90% τονίζει ότι κάθε περίσταση επιβάλει και μια διαφορετικότητα στην ενδυμασία. Το 80% πιστεύει ότι η μόδα επηρεάζει την ψυχολογία. Ο χαρακτήρας ενός ατόμου, αποδεικνύεται από τον τρόπο ντυσίματος του. Επιπλέον, η πλειοψηφία των ανθρώπων επισημαίνουν ότι πλησιάζουν εύκολα έναν άντρα ή μια γυναίκα με κριτήριο την εξωτερική του εμφάνιση και τον τρόπο ενδυμασίας του. 

 Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε όλοι μας είναι ότι η επίδραση που δέχεται  η μόδα από την ψυχολογία είναι αμφίδρομη και πως σίγουρα αν δεν νιώθουμε καλά , τι πρέπει να κάνουμε ? Να σηκωθούμε να βάλουμε ρούχα με τα οποία είμαστε άνετα , ένα λαμπερό χαμόγελο και να βγούμε μια βόλτα στον ήλιο. Τι περιμένεις λοιπόν …

  Ο Λάζαρος Ορφανίδης είναι Fashion Consultant και Visual Merchandizer. Έχει μια σειρά σπουδών πάνω στην ευρύτερη βιομηχανία της μόδας  όπως Management on Luxury Product Bocconi University of Milan και Sustainable fashion Copenhagen Busines School.  

Share: