Με τον κορωνοϊό να αποτελεί το νούμερο ένα θέμα συζήτησης και με την ανάγκη να μείνουμε σπίτι για να είμαστε ασφαλείς, οι φετινοί εορτασμοί της 25ης Μαρτίου θα είναι πιο λιτοί από ποτέ. Οι παρελάσεις και οι διάφορες εορτές ακυρώθηκαν, μπορούμε όμως να τιμήσουμε το έθιμο στη διατροφή μας. Ένα οικογενειακό τραπέζι με μπακαλιάρο και σκορδαλιά, όπως ορίζει η παράδοση, τώρα που έχουμε οι περισσότεροι το χρόνο για μαγειρικές.

Η σκορδαλιά είναι το αγαπημένο συνοδευτικό του παραδοσιακού μπακαλιάρου που πρωταγωνιστεί στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου. Μπορείτε να τη φτιάξετε με πολλούς τρόπους. Εμείς, σας προτείνουμε 5 απλές συνταγές για να διαλέξετε αυτή που θα απογειώσει το μπακαλιάρο που θα πρωταγωνιστεί στο μεσημεριανό σας γεύμα.

Σκορδαλιά με καρύδια

Υλικά

5-6 σκελίδες σκόρδο
75γρ. καρύδια ή αμύγδαλα ασπρισμένα
1 φέτα ψωμιού χωρίς κόρα
ελαιόλαδο όσο σηκώσει (ή μισό ελαιόλαδο και μισό ηλιέλαιο)
ξίδι

Εκτέλεση

Mουσκεύετε το ψωμί και στο στύβετε ελαφρά. Έπειτα, βάζετε στο μπλέντερ το σκόρδο με λίγο αλάτι και τα καρύδια και τα πολτοποιείτε μαζί με το ψωμί. Ρίχνετε λίγο λίγο το λάδι εναλλάξ με ξίδι, μέχρι να έχετε ένα μίγμα λείο και ομοιογενές, σαν κρέμα.

Σκορδαλιά με ψωμί

Υλικά
5-10 σκελίδες σκόρδο
300γρ. ψωμί χωρίς κόρα 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (ή μισό ελαιόλαδο και μισό ηλιέλαιο)
ξίδι
αλάτι

Εκτέλεση

Μουσκεύετε το ψωμί σε νερό και ξίδι. Το στύβετε καλά. Καθαρίζετε τα σκόρδα και μετά τα βάζετε στο μπλέντερ με το ψωμί και το αλάτι και τα χτυπάτε προσθέτοντας λίγο λίγο το λάδι. Διορθώνετε τη γεύση, αν χρειάζεται, με αλάτι ή ξίδι.

Σκορδαλιά με πατάτα

Υλικά
5-10 σκελίδες σκόρδο
1 κιλό πατάτες, μεσαίο μέγεθος
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
ξίδι
αλάτι

Εκτέλεση

Πλένετε και βράζετε τις πατάτες. Τις ξεφλουδίζετε και τις περνάτε, όσο είναι ακόμη ζεστές, από τη μηχανή του πουρέ. Καθαρίζετε το σκόρδο και το κοπανίζετε μαζί με το αλάτι, μέσα σε ξύλινο γουδί, μέχρι να πολτοποιηθεί.
Προσθέτετε το μίγμα στον πουρέ και το δουλεύετε καλά. Αν θέλετε, ρίχνετε και ένα ολόκληρο φρέσκο αβγό. Όσο δουλεύετε το μίγμα, ρίχνετε λίγο λίγο το λάδι μαζί με λίγο ξίδι. Δοκιμάζετε και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι ή ξίδι.

Για το τέλος σας έχουμε την ιδανική συνταγή για να τηγανίσετε το ψάρι στο πιο αφράτο κουρκούτι που δοκιμάσατε ποτέ.

Υλικά

2 φύλλα ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα λίγο αλεύρι για το πανάρισμα

Για το πιο τραγανό κουρκούτι μπύρας

260 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κ.γλ. κοφτά μπέικινκ πάουντερ 3/4 κ.γλ. αλάτι 1/2 κ.γλ. ζάχαρη 330 ml μπύρα παγωμένη 30 ml ούζο ή τσίπουρο 2 παγάκια

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε την μπύρα και το ούζο και ανακατεύουμε με σύρμα το αραιό κουρκούτι. Στο τέλος ρίχνουμε τα δύο παγάκια.  Βάζουμε το κουρκούτι για λίγο στο ψυγείο να γίνει δροσερό.  Ζεσταίνουμε το τηγάνι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο πρέπει να καλύπτει το φιλέτο του μπακαλιάρου μέχρι τη μέση του.

Ανακατεύουμε καλά το κουρκούτι. Βουτάμε ένα κομμάτι ψάρι σε λίγο αλεύρι και το τινάζουμε καλά να φύγει το περιττό. Το βουτάμε στο κουρκούτι. Το κρατάμε λίγο πάνω από το μπολ, για να στραγγίσει το περιττό κουρκούτι. Το τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο. 

Η θερμοκρασία του λαδιού πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή. Αφήνουμε να ροδίσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά και γυρίζουμε το φιλέτο μπακαλιάρου να τηγανιστεί και από την άλλη.

Αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει το περιττό λάδι. Δεν τηγανίζουμε ταυτόχρονα πολλά κομμάτια ψάρι για να κρατάμε σταθερή την θερμοκρασία του λαδιού. Όταν βάζουμε πολλά κομμάτια, πέφτει η θερμοκρασία του, και αντί να τηγανίζεται και να κάνει κρούστα, σιγοβράζει στο λάδι. 

Σερβίρουμε τον τηγανητό μπακαλιάρο με το τραγανό κουρκούτι και τη ρόδινη κρούστα του, με σκορδαλιά .

Καλή επιτυχία και χρόνια πολλά!

Share: